Er maden selve formålet med rejsen? I så fald bør du læse vores guide til, hvilke byer du bør tage til, hvis restaurantbesøg har højeste prioritet!
København
I de senere år er den danske hovedstad blevet et sandt madmekka med fokus på de nordiske smage. Her finder du blandt andet den restaurant, der er blevet kåret som verdens bedste flere år i træk.
Stjernerestaurant Noma er restauranten over dem alle, når det gælder nyskabende, nordisk madlavning. Kokken René Redzepi har omskrevet reglerne for, hvad man kan servere på en fin restaurant, især fra skov og mark. Hvis du vil spise her, skal du først sikre dig et bord og derefter booke rejsen!
Casual Kødbyen huser størstedelen af Københavns kødgrossister, men derudover også en række af de nyeste og hippeste restauranter. Paté Paté er en af dem, som serverer enkel og veltilberedt mad, ofte efter nose-to-tail-princippet om, at alt på dyret skal bruges.
Klassiker Intet København uden Nyhavn og intet Nyhavn uden smørrebrød. Cap Horn har en autentisk indretning og menu med alle former for klassisk smørrebrød. Nyd maden foran det åbne ildsted om vinteren og i udeserveringens solstråler om sommeren.
Paris
Paris er en af verdens kulinariske hovedstæder og en sværvægter inden for både klassiske, elegante og nye, trendy spisesteder.
Stjernerestaurant Arpege er i princippet synonymt med “fransk stjernerestaurant”, da den har haft tre stjerner i Michelinguiden siden 1996. Alain Passard har styret køkkenet siden 1986, og nu kan du endda nyde en 100 % vegetarisk smagsmenu bestående af 12 retter til 320 euro!
Casual Carbon Paris spreder evangeliet om dygtige svenske kokke, for her er det David Kjellstenius, der er køkkenchef på Marais nye hotspot. Og hot er det, for de fleste retter tilberedes over åben ild, og du kan få alt fra burrata med røget hø til 10 euro til hele kødudskæringer til 98 euro.
Klassiker Hvis stivede duge, tjenere, der hellere vil dø end servere fra den forkerte side, og klassiske franske retter er noget for dig, skal du besøge La Cupole. Siden 1927 har det højere borgerskab spist østers og rejecocktails her, men du kan sagtens få den autentiske oplevelse uden at blive ruineret. Dagens frokost får du for 20 euro, men så går du til gengæld også glip af ostebordet og dessertmenuen, og det er jo næsten en dødsynd i Frankrig.
San Sebastian
Den baskiske perle San Sebastian er spækket med restauranter med stjerner og små spisesteder.
Stjernerestaurant Næstefter Kyoto i Japan er San Sebastian den by i verden, der har flest stjernerestauranter med sine 10 nye – ikke dårligt for en by med 180.000 indbyggere. Arzak er en af dem med noget så usædvanligt som en kvindelig køkkenchef. Maden er eksperimentel, restauranten har eget laboratorium, og du kan forvente en oplevelse for alle sanserne på Arzak.
Casual Du kan dårligt undgå at spise godt og afslappet i San Sebastian. Pintxos-barerne ligger på rad og række, og en af dem er Zeruko. Her får du ambitiøs pintxos, blandt andet en, der serveres på en lille bordgrill med stegt fisk på spyd. Trangt, støjende, godt!
Klassiker Lige overfor Zeruko ligger San Sebastians stolthed, Bar Nestor. De har tre retter, tomatsalat, pimentos padron, men er bedst kendt for deres grillede kød. Du skal helst være godt sulten, når du ankommer, for her findes kun én størrelse, og den er gigantisk. Et kilo perfekt grillet kød, som serveres med ben, skåret i skiver til alle omkring bordet.
London
Lækker streetfood, fish and chips og bedst af alt – du behøver ikke at bestille bord!
Stjernerestaurant
Den måske eneste ulempe ved gourmetrestauranter er, at man er nødt til at bestille bord i god tid. Barrafina i Soho serverer ikke blot fremragende mad, men tager tilmed kun drop-in-gæster. Maden i tapas-stil er enkel og lavet af de allerbedste råvarer.
Casual
Londons restaurantscene forandres så hurtigt, at ingen blogger kan følge med. Et af de nyeste skud på stammen hedder Claw, som serverer streetfood-varianter af skaldyr, hovedsagelig krabbe i alle afskygninger. Den populære skaldyrsrestaurant har også særlige borde til drop-in-gæster, så du kan hænge ud i baren og vente på et ledigt bord.
Klassiker Har du lyst til fish and chips, men ikke til at indtage den på et gadehjørne, kan du få den serveret med stil på Berners Tavern. Krystallysekroner og klassiske engelske retter som pork pie serveres af vestklædte tjenere. På Berners kan du starte dagen med en full english og afslutte med en velrystet cocktail.
Berlin
Hvis du tror, at Berlin kun byder på pølse og surkål, må du tænke om igen, for denne schnitzel må du ikke gå glip af!
Stjernerestaurant I en forhenværende jødisk pigeskole ligger Pauly Saal med smaragdgrønne fløjlssofaer og elegante lysekroner i loftet. Hvis en 7-retters menu til 115 euro er lige i overkanten, kan du få småretter i baren og “Disco longdrinks”, og hvem kan modstå det?
Casual
Panama besøges af både forretningsfolk og trendy kids, som alle vil sætte tænderne i køkkenchef Sophia Rudolfs smagskombinationer. Restaurantens dedikation til smag og oplevelser rækker ud over restaurationslokalet – deltag i en workshop, eller tag med på en udflugt til en af leverandørerne.
Klassiker Det er nemt at skelne turister fra tyskere på Lutter und Wegner. Kast et blik på tallerkenen – tyskerne spiser schnitzel her, og det bør du også gøre, hvis du vil have nationalretten serveret på bedst tænkelige facon.
Det er tid til at pakke kufferten med tøj, der kan give sig, og bestille bord. Hav en velsmagende ferie!