Travelblog Travellink icon
Travelblog Travellink
  •   3 læst

Du behøver ikke nødvendigvis rejse langt væk for at opdage noget nyt. Her får du fem tips til populære ferierejsemål i Skandinavien med spændende naturoplevelser, kultur og mad.

 

Norge Lofoten

Lofoten kan føles eksotisk selv for en nordbo, uanset om du vælger at opleve øgruppen under midnatssolen eller nordlyset. Det dramatiske landskab leder tankerne tilbage til middelalderen og vikingerne, og med rette, for her er forbindelsen til vikingerne stærk og levende. Kom tæt på hverdagslivet for de norske vikinger på Lofotr Vikingmuseum i Borg. Her findes det største langhus, som arkæologerne har fundet fra vikingetiden. Museet består af en 83 meter lang bygning, som er udgravet af arkæologer og omdannet til museum.

 

Oplev lyset hele året

Aktiviteterne i Lofoten er stærkt knyttet til sæsonens lysfænomener: Solen, der aldrig går ned om sommeren, eller vinterens natlys. Besøger du Nordnorge om sommeren kan du prøve alt fra midnatsroning til midnatsgolf. Nordlyset kan opleves fra hesteryg eller med en guide, der lærer dig at tage professionelle billeder af lysfænomenet med dit kamera.

 

Der er masser af hyggelige steder at bo. Du kan f.eks. slå lejr direkte ved bryggen på Henningsvaer Bryggehotell. De har selvsagt en fiskerestaurant, og hvis du vil med ud og fange aftenens menu, kan hotellet også klare det.

 

Finland – Rauma

Rauma ligger på Finlands vestkyst, lige ovenover Østersøen og over for Gävle, og er landets tredjeældste by. Denne smukke by, der stort set er opført helt i træ, blev grundlagt i 1442, og de gamle bydele har siden 1991 været opført på UNESCO’s verdensarvsliste, da de udgør den største ensartede træby i de nordiske lande. På det 70 hektar store område er der opført 600 træbygninger, som har cirka 700 beboere.

 

Kaffepause hele dagen

Hvad får man så tiden til at gå med i en gammel træby på den finske kyst? Kaffedrikning, naturligvis! Finnerne er stort set de eneste, der drikker mere kaffe end svenskerne, så caféer er der nok af. De traditionelle tykke brunkager kan du få på f.eks. Kontio café, men den ægte Rauma-oplevelse får du i private hjem. Du kan booke en kaffekomsammen på engelsk eller finsk her!

 

Og så en sauna

Man har ikke rigtigt været i Finland, hvis man ikke har været i sauna. Her benytter man saunaen og det tilhørende bad året rundt. Kylmapijlaja, som ligger lige ned til den smukke skærgård, er et hotel med 13 værelser og sauna, naturligvis. Her kan du vælge, om du vil køle af i havet eller i boblebadet, når temperaturen kryber op mod kogepunktet!

 

Danmark – Skagen

Leder du efter solen på din ferie? Er du i Danmark, bør du tage til Skagen, som er den by i Danmark, der har flest solskinstimer om året. Og der er noget helt særligt ved lyset her. Skagensmalerne blev et begreb i slutningen af 1800-tallet, da Skagen blev et mødested for kunstnere fra Danmark, Norge og Sverige. Det var især lyset på odden, der går ud i vandet dér, hvor Kattegat og Skagerrak mødes, som fascinerede og blev motiv i mange malerier. I dag kan mange af dem ses på Skagens Museum.

 

Vandrende sand og de to have

Hvis du vil opleve, hvordan bølger støder sammen, når to have mødes, skal du besøge Grenen, der konstant bevæger sig og følger med havet. Også Råbjerg Mile, Nordeuropas største vandreklit, er i evig bevægelse, da den 3,5 mio. kubikmeter store mile vandrer omtrent 15-20 meter om året.

 

Hygge hos Ruths

På Ruths hotel kan du fornemme det gamle Skagen. Hotellet har eksisteret siden begyndelsen af 1900-tallet, og om sommeren mødes både lokale og turister på den store udeservering. Du kan spise enten på Ruths Brasserie eller i Gourmetrestauranten, som fokuserer på fisk, skaldyr og andre lokale råvarer.

 

Sverige – Höga kusten

Med sit dramatiske landskab overrasker Höga kusten både svenskere og turister på alle tider af året. Ud over naturoplevelser har området masser at byde på i form af madtradition, kultur og festivaler både sommer og vinter.  

 

Ét med naturen

Om sommeren kan du opleve Skuleskogen Nationalpark og det omkringliggende område til fods, på cykel eller med klatreudstyr. Der er eksempelvis Höga Kusten-leden, som er en 130 km lang vandresti gennem uberørt natur. Om vinteren er både Hallstaberget, Skuleberget og Solberget åbent for skiløb komplet med hytter og vafler, naturligvis.

 

Surt og stærkt

Ingen behøver at gå sulten rundt på disse egne. Oplev både gamle og nye madtraditioner på Mjälloms tunnbröd, Härnö gindestilleri og ikke mindst surströmmingen på Ulvön. En sejltur til øen gennem den smukke skærgård tager 75 minutter.

 

Bo hos lensmanden

Hvis du har brug for noget til at skylle den ildelugtende fisk ned med, kan du tjekke ind på Länsmansgården på fastlandet. Ejeren har desuden grundlagt Box whiskydestilleri og tilbyder prøvesmagninger og guidede ture på destilleriet. Gården fra 1909 har 19 hyggelige værelser, og du kan vågne op til duften af nybagt brød og spise fælles morgenmad i køkkenet.

 

Med disse tips håber vi, at du er blevet inspireret til at holde ferie i Sverige eller ét af vores nabolande!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

footer logo
Oprettet med til dig
Consent choices