Travelblog Travellink icon
Travelblog Travellink
  •   3 læst

De synlige tegn fra en broget og barsk historie er spredt over hele Berlin. Ved at spille en central rolle i mange historiske begivenheder i nyere tid, er byens identitet blevet slået og banket til en unik form. Udforsk byens mørke og spændende fortid med fængslende vandreture.

 

Treptower Park, Berlin

 

Teufelsberg

Teufelsberg, der bogstavelig talt betyder “Djævelens bjerg”, er lige så spændende som det lyder. Beliggende vest for Berlin i Grunewald-skoven er det en menneskeskabt bakke, som stadig har et levn fra en spionstation fra koldkrigstiden på toppen. Endnu mere uhyggeligt var det også hjemsted for en nazitræningslejr. Men efter anden verdenskrig var den fuldstændigt dækket af krigsaffald, og den blev til en høj bakke 120 meter over havets overflade. Under den kolde krig brugte USA imidlertid dette udsigtspunkt til deres fordel ved at bygge en spionstation på toppen for at aflytte Sovjetunionen. Det øverste område er helt afspærret med høje hegn, så det opretholder en underlig mystik. For et beskedent beløb kan du bestille en guidet tur på engelsk. Omkring stedet vil du lære om historien, anekdoterne og fortællingerne og yderligere få en introduktion til gadekunstscenen.

 

Teufelsberg

 

Stasi Museum

Gå gennem kontorerne, hvor ministeren for statens sikkerhed i DDR, Erich Mielke, sad. Stasi-museet ligger i selve det gamle Stasi-hovedkvarter, fuldt bevaret og intakt, helt ned til møblerne og lugten. Stasi var selvfølgelig DDR’s hemmelige politi og agenter for undertrykkelse, som holdt borgerne under tæt overvågning. Deltagelse i en guidet tur er et must for at forstå alt det, der vises i bygningen om propaganda, overvågningsteknikker og forklædning. For ikke at nævne, at du får en førstehåndsbeskrivelse af, hvordan livet var i DDR.

 

Berlinmuren

Berlinmuren, som nu kun eksisterer i nogle få områder i Berlin, er et oplagt valg, hvis du ikke har set den før. De to mest iøjnefaldende stykker er East Side Gallery og Mindesmærket for Berlinmuren på Bernauer Strasse. Den førstnævnte er kendetegnet ved 105 malerier udført af globale kunstnere i 1990, mens mindesmærket er en helt intakt del af muren, der er fredet, og som skal formidle, hvordan fæstningerne fungerede i virkeligheden. Vandreture er igen den bedste måde at lære alt om historien, men mindesmærket har mange informationspunkter, hvis du vælger bare at slentre forbi.

 

Berlinmuren

 

Tempelhof-lufthavnen

Tempelhof-lufthavnen, som tidligere var en af verdens største konstruktioner og en af de første fungerende lufthavne, har en lang og rig historie i moderne tid. Den blev oprindeligt bygget af nazisternes mellem 1936 og 1941, og den var designet til at forbløffe besøgende ved ankomsten til Hitlers ”Germania” – så man kan forestille sig dens storhed. Den blev også brugt af USA efter 2. verdenskrig som et afgørende knudepunkt for borgere i Vestberlin. Den blev officielt lukket i 2008 og bruges i dag til mange forskellige ting. Indendørsområderne bruges til at huse flygtninge, mens de brede landingsbaner og græsarealerne er til underholdning og rekreative formål for offentligheden, f.eks. koncerter, cykling, picnicer og endda drageflyvning. Book en guidet tur indenfor for at få fuld adgang til bygningen samt en historietime.

 

Tempelhof, Berlin

 

Det sovjetiske krigsmindesmærke i Treptower Park

Tag en slentretur ved det sovjetiske krigsmindesmærke i Treptower Park. Det blev bygget til minde om de 50.000 soldater, der mistede livet ved slaget om Berlin under krigen i 1945. På typisk sovjetisk maner er mindesmærkets pragt meget ydmyg med store stenstatuer, der knejser over parken og får dig til at føle dig som en myre. Citater fra Stalin præger sarkofagen og en kæmpe 12 meter høj soldat markerer parkens centrum. Guidede ture er ikke nødvendige med informationspunkter placeret rundt omkring i parken, men hvis du gerne vil have ekstra indsigt, er det en rigtig god idé.

 

 Treptower Park, Berlin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

footer logo
Oprettet med til dig
Consent choices