Travelblog Travellink icon
Travelblog Travellink
  •   4 læst

Man lever for at spise, eller hvordan var det nu? Mange kan i alle tilfælde nok være enige i, at man rejser for at spise, madkulturen er ofte, hvad vi kigger efter, når vi vælger destinationer. Så hvad er de nationale retter, og hvor skal du spise dem? Vi giver svaret!

Pizza, L’antica pizzeria da Michele, Napoli

Det ville være umenneskeligt at tage til Italien uden at spise pizza, og pizzaens hovedstad er Napoli. For virkelig at kunne nyde råvarerne, mener eksperterne, at margheritaen, den enkleste pizza, stadig er den bedste. Modne tomater, bøffelmozzarella og basilikum på sprød bund. En, der lever efter det motto, er Michele Condurro, den nuværende ejer af L’Antica Pizzeria da Michele, som åbnede i 1870. I fem generationer har de kun serveret margherita og marinara, en variation med tomat, hvidløg og oregano, og Michele insisterer på, at flere ingredienser på en pizza bare ødelægger den. Og det ser ud til at virke, for journalister og eksperter har udnævnt restauranten til et helligt pizzatempel. Tag derhen og prøv det, og du behøver måske ikke at nævne det, som vi i Norden kalder for en kebabpizza…

pizza

Paella, Paco Gandia, Alicante

Den spanske kronjuvel blandt retter, paella blev til i provinsen Valencia. Forestil dig så opstanden, da Ferran Adrià, stjernekokken fra El Bulli, erklærede, at den bedste paella han havde smagt, var på en restaurant i Alicante-provinsen. En rigtig paella skal bestå af den helt rigtige cremede ris, der stadig har lidt bid, samt kanin og snegle. Den femstilles i en støbejernspande, hvor risene skal være brændt lidt fast på bunden, det tilføjer en karamelliseret tone og gør paellaen lidt sprød. Restauranten Paco Gandia opfylder alle kriterierne og blev så stjernekokkens nye favorit. Den gastronomiske borgerkrig var nært forestående, da Alicante, perlen på Costa del Sol, modtog den prestigefyldte udtalelse. Vi takker for endnu en grund til at tage til et af Spaniens mest sikre feriesteder!

paella

Løgsuppe, Les Philosophes, Paris

I mange køkkener er den fattige mands mad den bedste, der er noget særligt ved at tilberede enkle råvarer på den bedste måde. Fransk løgsuppe er et godt eksempel på det, og når den er lavet med omhu, er det ægte hyggemad. Med en gratineret brødskive på toppen bliver retten fuldendt, og hvor skal du spise en flot ret i Paris, hvis ikke på Les Philosophes? På et hjørne i Marais ligger denne bistro med mange stamgæster og en indviklet historie. Blandt andet gemte restauranten en ung jødisk kvinde, der nægtede at forlade Paris, da hendes familie blev ført bort under Anden Verdenskrig. Kvinden var stamgæst til begyndelsen af 2000-tallet, og i dag er der stadig diskussioner om politik og, selvfølgelig, filosofi, på den udendørs terrasse. Klem dig ned blandt skifertavlerne og de velklædte tjenere, og bestil en løgsuppe til 9 Euro, c’est la vie en rose.

Løgsuppe

Schweinhaxe, Zur Haxe, Berlin 

Mange af de klassiske tyske retter føles, som er de fremstillet til efter en dag med tungt skovarbejde. Er du på ferie i Tyskland, kan det være hensigtsmæssigt at spare lidt appetit til middagen, især hvis du har Schinkenhaxe (svinekød) i tankerne. For den ægte oplevelse, herunder fuldstændig postmiddags døsighed skal du tage til Zur Haxe i Prenzlaurberg. Som hentet fra et postkort møder du smagløs indretning og servitricer i blondebluser og med flæser på forklædet. Det er langt fra det Berlin, du kender, med avantgardekunst og mikrobrygget øl, men det her er ægte hipt og kunne finde sted i Tyrol. Turister er sjældne og bliver taget rigtig godt imod af både personalet og stamkunderne. Den langtidsstegte svineskank med sprød skorpe serveres med et krus øl, som du skal bruge to hænder for at løfte. For 14 Euro føles det, som om du får en halv gris på tallerkenen, og vi lover, at ingen vil se skævt til dig, hvis du levner.

Schweinhaxe

Så tag feriebukserne med elastik på, og begiv dig ud på en gastronomisk rundrejse i Europa. Dine smagsløg vil huske det og takke dig i lang tid bagefter.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

footer logo
Oprettet med til dig