Travelblog Travellink icon
Travelblog Travellink
  •   3 læst

Knap tre timer flyrejse væk finder du verdens bedste østers, Game of Thrones-miljøer og en utrolig smuk skærgård – det kræver en rigtig god undskyldning ikke at tage på ferie i Kroatien. Med en kyststrækning på 1.780 km er landet et sikkert sidste øjebliks-valg for dig, der gerne vil klemme lidt ekstra ud af sommeren.

split

Dubrovnik

Dubrovnik sammenlignes ofte med Venedig, og det er med god grund. Nyforelskede par, Game of Thrones-fans og børnefamilier flokkes til byen, der har ligget på stedet siden romertiden med Adriaterhavet som bagtæppe. Ligesom i Venedig udgør vandet en stor del af byen: I klippebaren Buza kan du for eksempel både få en cocktail og en forfriskende dukkert. Hvis du vil se Dubrovnik ovenfra, kan du gå en tur på den 25 meter høje mur, som omkranser byen. Hører du til blandt de mere dovne, går der en tovbane op til toppen af bjerget Srd – et uhyre Instagram-venligt udsigtspunkt. Herfra kan du se over til badestrandene på halvøen Lapad, og har du lyst til at komme tættere på vandoverfladen, er der intet, der stopper dig.

dubrovnik

Oplev skærgården

Kroatien har 1.780 km kystlinje, og det ville det være synd og skam ikke at besøge den klipperige skærgård på ferien. Kast los selv, lej en båd med kaptajn, eller tag på ø-hop med færgerne, der sejler på kryds og tværs. Hvis du kunne tænke dig at sejle rundt mellem 125 kalkstenshvide, flade småøer med uberørt natur, skal du tage en tur til Kornatiøerne. Den 35 km lange klynge af øer fik status som nationalpark i 1980. Start fra Murter på fastlandet, godt 100 km nord for Split. Den sydlige del af kysten, mellem Split og Dubrovnik, er mere frodig og dramatisk med høje bjerge, som skråner stejlt ned mod havet. Vil du i stedet køre rundt i bil, er fiskerbyen Mali Ston et godt udgangspunkt. Byen, der ligger som en postkortskøn kulisse ud til havet, er også kendt for at dyrke og servere verdens bedste østers, men de lækre bløddyr er et helt kapitel for sig.

coast croatia

Havets lækkerier venter på dig

Maden i Kroatien har ikke uventet fokus på alt godt fra havet. Landets østers siges at være blandt verdens bedste, men fordi de ikke opfylder EU-kravene til mærkning, serveres de i princippet aldrig uden for landets grænser. Og det er østersproducenterne sikkert glade for. De ønsker, at deres østers skal nydes, lige så snart de er hentet op af havet, og så har man ikke tid til at mærke hver enkelt østers individuelt. Arten, ostrea edulis, er den samme som den, der lever i Danmark, og det meget salte Adriaterhav giver de kroatiske østers mere smag end de mere velkendte franske østers. Hvis altså man skal tro kroaterne selv. Gør som George Clooney og andre Hollywoodstjerner, som gerne vil nyde deres østers uden at være omgivet af paparazzi – tag til Mali Ston, og bestil et bjerg af dem!

oysters croatia

Split

Hvis du gerne vil have det hele – og hvem vil ikke det på ferien – har Split en god kombination af strand, caféliv i små hyggelige gyder, bådudflugter og natteliv. Skærp appetitten på fiskemarkedet Ribarnica – her finder du alt spiseligt fra havet. Snyd ikke dig selv for et besøg på restauranten Nostramos, som ligger lige ved siden af markedet. Læg menuen væk, og spørg i stedet, hvad de kan anbefale i dag – du vil ikke blive skuffet. Fortsæt dagen på strandpromenaden, hvor du let kan blive hængende til langt efter solnedgang. Vil du gerne blande restaurantbesøgene med kultur, kan du komme en tur ned i de store katakomber, som strækker sig under hele byen, og du kan også komme på en Game of Thrones-tur.

split

Giver du os ret i, at Kroatien er en ægte feriedrøm? Ja, det tænkte vi nok; østersene venter på dig.

Book flyet til Kroatien nu!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

footer logo
Oprettet med til dig
Consent choices