Travelblog Travellink icon
Travelblog Travellink
  •   4 læst

Du behøver ikke forlade vores nordlige breddegrader for at få storslåede naturoplevelser. Norges højeste bjerg, en verdensberømt vulkan, en historisk bevogtet grænse eller en flydende badstue under midnatssolen – det er bare at vælge!

 

Norges højeste top med en OL-by undervejs

Flyv til Oslo, og kør nordpå i retning mod Galdhøpiggen, Norges højeste bjerg. Efter to timers kørsel ligger Lillehammer, hvor der er fint at bo både sommer og vinter. Den tidligere OL-by har meget at byde på hele året. Skiløb selvfølgelig, både på pisterne og langrend, og om sommeren kan man nyde landskabet på hesteryg eller med klatreskoene på. Men nu var det Norges højeste bjerg, vi skulle bestige!

 

Der findes to stier op til Galdhøpiggens top, en fra Juvashytta og en fra Spiterstulen. Stien fra Juvashytta er betydeligt kortere og går over en gletsjer, så den går man med guide i hold forbundet med reb. Stien fra Spiterstulen er længere – den starter fra et lavere punkt og er lidt mere udfordrende at gå med stejlere strækninger med store sten. Sko med en kraftig sål anbefales, og visse dele af stien er sneklædt hele året. Med små pauser tager det cirka 4,5 til 5 timer at nå toppen og 2,5 at gå ned, og her kan du let gå uden guide, for stien er udmærket hele vejen. Derudover er du sjældent alene, for det er en populær tur! Når man når toppen, er der belønning både i form af en uovertruffen udsigt og en hytte, hvor man kan tanke ny energi.

 

Fire dages vandretur og en high five med julemanden

Flyv til Rovaneimi, og kør mod den russiske grænse. Her ligger Oulanka Nationalpark, og der kan man begive sig ud på vandreturen Björnrundan på 13 km. Det er en af de mest populære ruter, som tager ca. fire dage fra start til mål i vekslende terræn. Langs vejen ligger der overnatningshytter og udlejningshytter, men den mest naturnære oplevelse får du selvfølgelig med eget telt. På ruten er der også mange bålsteder, som bliver forsynet med træ året rundt. Du kan også leje udstyr, hvis du ikke har hele garagen fuld af vildmarksudstyr. Læs mere her.

 

Hvis du ikke har lyst til at trave rundt i fire dage, er der selvfølgelig også kortere etaper af stien, man kan hoppe på. Man kan vandre året rundt, men det er lidt mere krævende om vinteren, og den bedste tid at nyde naturen på er maj eller september, for så er det er lidt roligere på stierne.

 

Du kan ikke køre forbi Rovaneimi uden at hilse på julemanden. Han arbejder 365 dage om året og har et værksted, som er åbent for alle nysgerrige. Det ville da også være mærkeligt at holde ferie i Finland uden et bad i en rigtig badstue. Sørg for at booke en badstuesejlads, og glid ud på Ounasjoki-floden. En kølig dukkert i midnatssolen er den bedste måde at tage hul på sommeren på.

 

Gå i soldaternes fodspor med praliné i kaffen

Flyv til København, og giv den gas på vej mod kontinentet. Gendarmstien er en populær vandresti på grænsen til Tyskland. Det er en tre timers kørsel fra København, og halvvejs ligger Odense som et perfekt stop midt på Fyn. Byen, som de fleste mennesker nok forbinder med marcipan, har også mange andre hyggelige ting at byde på. Som H.C. Andersens hjemby er der selvfølgelig et museum over hans livsværk, og her findes der også bevarede huse og gårde fra 1850’erne og mange hyggelige brostensbelagte stræder og pladser at nyde sommersolen på. Når du har provianteret i Odense Chokoladehus, er det tid blevet til at fortsætte sydpå mod en fire dages vandretur fuld af historie, kultur og livet på godt og ondt langs den dansk-tyske grænse.

 

Gendarmstien er opdelt i fire etaper, en for hver dag, hvis du vil vandre den hele, og hver har sin egen karakteristiske naturtype. Du kan selvfølgelig hoppe på, hvor du vil, og bare gå strand- eller bjergetapen, og for den uvante friluftstype lokker denne sti med mange hoteller og pensionater langs vejen for det mere bekvemme vildmarksliv.

 

Allerede siden begyndelsen af 1800-tallet er grænsen blevet beskyttet mod krig, smuglere og andre ubudne gæster, og de historiske spor findes mange steder langs vandrestien. Du kan vælge, om du vil gå all in på naturoplevelsen med telt og åbne ildsteder, eller om du vil tjekke ind på nogle af hotellerne langs ruten. Stien løber også gennem flere landsbyer og byer, så der er rig mulighed for at proviantere eller tage en tre retters frokost, hvis energien svigter.

 

Lad op til Game of Thrones-land med en vinsmagningsmenu

Flyv til Reykjavik, og forbered dig på fire dage i dramatisk vildmark. Og det gør man jo bedst på et bekvemt hotel, som har fokus på økologi og bæredygtighed – alt pakket ind i stilfuldt design, selvfølgelig. Hotel Eyja ligger i centrum af Reykjavik tæt på restaurant Dill, som også giver en forsmag på den natur, du snart skal opleve. Med de bedste ingredienser fra Island og det øvrige Norden kreerer kokken Gunnar Karl Gislason forskellige vinsmagningsmenuer, som gør, at du bliver i stand til at klare i hvert fald den første etape af vandreeventyret.

 

Når det er tid til lidt mere aktiv ferie, kører du 2,5 time østpå til Landmannalaugar, hvor man kan vandre på Laugavegur-ruten. Den populære vandresti går gennem et rigtigt Game of Thrones-landskab, både på lettere stier og en del mere krævende. Oplev de varme kilder ved Landmannalaugar, trav over det islandske højland med udsigt over gletsjere, se den verdensberømte vulkan Eyjafjallajökull på nært hold og slut af nede i det grønne dalstrøg ved Torsmörk.

 

Hele Laugavegurruten på 12 km tager fire dage, og du kan overnatte både med telt og i hytter langs vejen. Ved arrangerede ture skal du bare have en rygsæk med til dit dagsbehov, resten af din bagage bliver transporteret mellem hytterne for dig. Den bedste tid at nyde det frodige landskab på er fra juli til september.

 

Føl efter, hvad der lokker mest, eller luk øjnene og peg – alle udflugter byder garanteret på en oplevelse for livet!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

footer logo
Oprettet med til dig
Consent choices